Sunday, September 23, 2012

Teollisuusvakoilua: kotitekoinen jauhelihamauste ilman aromivahventeita ja makeuttajia

Rehellisesti täytyy tunnustaa etten ole ikinä käyttänyt jauhelihamaustetta kun en moista oppinut lapsuudenkodissa käyttämään, ja tämä resepti on siten täysin kaupan jauhelihamausteseosten valmistusaineiden perusteella keksitty, mutta päätin tutkia tämän samalla kuin broilerimausteenkin. Muokkaan tätä tekstiä ja kerron miten kävi kunhan olen ehtinyt johonkin tekelettäni kokeilla.

3 rkl sipulijauhetta
2 rkl paprikajauhetta
3 tl yrttiä tai yrttejä (oman maun mukaan esim. timjamia, oreganoa, basilikaa, kirveliä, ruohosipulia – itse valitsin kaksi ensimmäistä)
2 tl mustapippuria
2 tl valkopippuria
2 tl valkosipulijauhetta
1 tl maustepippuria
halutessasi 1 tl sinappijauhetta (Coleman’s sinappijauheen ainut ainesosa on jauhetut sinappikasvin siemenet)
halutessasi 0,5-1 tl korianteria, inkivääriä, chiliä tai cayennenpippuria ja/tai kurkumaa

Meillä ei miehen toiveesta syödä jauhelihapihvejä tai murekkeita (ja lihapullatkin syödään laiskoina päivinä valmiina pakasteena), mutta jauhelihakeittoon ja kaalikeittoon menevän jauhelihan maustamiseen voisin tätä käyttää pelkän suolan, pippurin ja paprikan sijaan. Makaronilaatikkoonkin kun on meillä vakiintunut broilerimausteen tyyppinen curry-paprika-pippurisekoitus. Mihin muuhun jauhelihamaustetta käytetään? Tämä on ihan uusi juttu meikäläiselle. 

Taustatyö: valmissekoitusten vertailu

Jauhelihamausteiden koostumuksessa on huomattavasti suurempia eroja kuin broilerimaustesekoituksissa, mutta valmistusaineluetteloiden kärkikolmikkoon sijoittuvat usein suola (jopa 48%), sipuli ja glukoosi. Meiran suolattoman jauhelihamausteen eduksi täytyy sanoa että se ei sisällä myöskään makeuttajia tai aromivahvennetta. Tutkin valmistusaineet seuraavilta merkeiltä/valmistajilta: Meira, Meira suolaton, Ykkösmauste, Santa Maria, Pirkka, Rainbow X-tra, Prima, Topin Mauste, Kymppimauste ja Kotigastronomi.

Kun jättää pois makeuttajat, teollisuuslisät ja aineet mitä kotimaustaja hankalammin käsiinsä saa, jäi käteen seuraavanlaisia mausteita, mistä eri jauhelihamaustesekoitukset on eri kokoonpanoissa yhdistelty:
- Valmistusaineluettelon alkupäässä: sipuli, paprika, mustapippuri,
- esiintyivät useissa valmisteissa: basilika, valkosipuli, kirveli, sinappijauhe, maustepippuri, valkopippuri, ruohosipuli
- joidenkin sekoitusten erikoisuuksia: korianteri, inkivääri, chili, kurkuma

No comments:

Post a Comment