Sunday, September 23, 2012

Teollisuusvakoilua: kotitekoinen broilerimauste ilman aromivahventeita ja makeuttajia

Resepti 

2 rkl paprikajauhetta
1 rkl kurkumaa
1rkl korianteria
(TAI kurkuman ja korianterin sijaan 2 rkl currya. Minulla oli Santa Maria Currya jonka ainesosat: Korianteri, kurkuma, sarviapila, cayennepippuri, fenkoli, juustokumina, mustapippuri.)
2 tl sipulijauhetta (saa kaupan maustehyllystä)
1 tl valkosipulijauhetta (saa kaupan maustehyllystä)
1 tl valkopippuria
1 tl mustapippuria
0,5 tl kutakin loppupään maustetta mitä on käsillä ja mistä itse sattuu tykkäämään: juustokuminaa (itse en erityisemmin pidä mausta joten jätin väliin), cayennenpippuria/chiliä, inkivääriä, kardemummaa, jauhettuja sinapin siemeniä (Colman's sinappijauheen ainut ainesosa on jauhetut sinapinsiemenet), muskottia

Osa harvemmin käyttämistäni mausteista oli kyllä jo parasta ennen päivänsä reilusti ohittaneet, mutta tuoksu oli vielä tallella niin en antanut moisen ”pikkuseikan” häiritä. Vaikka yleisesti kyllä sanotaan että mitä tuoreemmat mausteet sitä voimakkaampi/parempi maku.

Maustan yleensäkin makaronilaatikkoon paistamani jauhelihan paprikalla, currylla ja pippureilla, joten nimestään huolimatta broilerimaustesekoitus sopii mielestäni perusjauhelihallekin oikein hyvin. Tein kokeilun vuoksi peräkkäin kaksi satsia makaronilaatikkoa ja maustoin jauhelihan ensimmäisellä kerralla kaupan broilerimausteella ja Herbamare yrttisuolalla ja toisella kerralla tällä omalla sekoituksella ja Herbamarella. Hyvää oli jälkimmäinenkin laatikko, mutta kyllä eron huomasi kun pääsi vertailemaan. Oma sekoitus maistui lievästi tympeältä, tylpältä – miten makuja nyt oikein osaisi kuvailla. Kaupan broilerimauste maistui erilaiselta glukoosin tuoman pienen makeuden takia, makeus korosti muita mausteita, sai ne maistumaan eri tavalla. Ja varmaan se aromivahvennekin osansa teki. Mutta ei tämän oman sekoituksen kanssa mitään merkittävää huononnusta tapahtunut, tuskin olisin eroa huomannut ellen olisi peräjälkeen versioita vertaillut. Hyvää broilerimaustetta tuli ilman sokeria ja lisäaineitakin.

Taustatyö: valmissekoitusten vertailu

Tutkin matkimismielessä broilerimausteiden valmistusaineet seuraavilta merkeiltä/valmistajilta: Meira, Meira suolaton, X-tra, Santa Maria suolaton, Ruoveden Herkku, Kymppimauste, Topin Mauste, Kotigastronomi ja Grillimestari sivulta reseptin nimeltä Pomminvarma broilerimauste. Kun jättää pois makeuttajat, teollisuuslisät ja aineet mitä kotimaustaja hankalammin käsiinsä saa jäi käteen seuraavanlaisia mausteita, mistä eri broilerimaustesekoitukset on yhdistelty:

- valmistusainelistojen alkupäässä: paprika,  kurkuma, korianteri, valkosipulijauhe, sipulijauhe, valko- ja mustapippuri
- listojen loppupäässä: juustokumina, cayennenpippuri tai chili, inkivääri, kardemumma, sinappijauhe tai sinapinsiemen, muskotti
- joidenkin sekoitusten harvinaisempia erikoisuuksia: sarviapila, tilli, sellerinsiemenet, basilika, rosmariini, hiivauute (joka sisältää roppakaupalla natriumglutamaattia ja josta natriumglutamaatti "puhdistamalla" valmistetaan)

Suola, paprika ja sokeri tai glukoosi (toiselta nimeltään rypälesokeri) olivat useimmissa listan alkupäässä (eli niitä on maustesekoituksessa aineksista suhteellisesti eniten). Suolaa oli pahimmillaan 43%. Monet muista valmistusaineista ovat samoja kuin eri valmistajien curryseoksissa, joten helpoimmillaan omaa suolatonta, natriumglutamaatitonta ja sokeritonta broilerimaustetta saa paprikajauheen ja curryn seosta vähän lisämaustamalla.

No comments:

Post a Comment