Wednesday, August 8, 2012

Kun puhun sokerittomuudesta, mitä tarkoitan sanalla sokeri?

Yksinkertaisesti kaikkea mikä maistuu makealta (poislukien tuoreet hedelmät) eli:
- Tavallista valkoista perussokeria, kaikkia tummia sokereita kuten muscovado-, intiaani- ja raakaruokosokeria, kaikkia mahdollisia siirappeja sekä hunajaa
- Makeutusaineita kuten Hermesetas ja Canderel
- Kaikkia elintarvikkeissa käytettyjä muita sokereita kuten rypälesokerit glukoosi ja dekstroosi, fruktoosi eli hedelmäsokeri, xylitoli eli koivusokeri, maltoosi eli mallassokeri, trehaloosi eli sienisokeri
- Elintarvikkeiden keinotekoisia makeutusaineita kuten E420 sorbitoli, E421 mannitoli, E950 asesulfaami, E951 aspartaami, E952 syklamaatti, E953 isomaltitoli, E954 sakariini, E955 sukraloosi, E965 maltitoli, E966 laktitoli
- Steviaa
- Kuivattuja hedelmiä

Se, miten pitkälle menee sokerin välttämisessä, on jokaisen oma asia. En kiellä ketään syömästä xylitol purkkaa, makeuttajia, joiden vaikutus verensokeriin on ruokosokeria vähäisempi, tai kuivattuja hedelmiä. Koska minua ei orjuuta verensokeripitoisuus vaan makean maun kokeminen, itselleni yksinkertaisesti toimii parhaiten jättää pois kaikki makea – hyvästellä koko maku. Jos syön kuivattuja hedelmiä tai Hermesetaksella makeutettua mustikkamaitoa, alan vain himota lisää ja lisää makeaa kunnes mikään ei enää riitä.

Jos jostakusta tuntuu typerältä mennä niin pitkälle että lopettaa valmiiksi marinoidun kanan käytön koska marinadissa on glukoosia ja maissitärkkelyssiirappia, niin sitten ei lopeta. Jokaisen täytyy kokeilemalla etsiä itselleen se ruokavalio, mikä omalla kohdalla toimii. Minun elämäni vain on helpompaa, kun on selkeä täyskielto eikä siten mitään pelivaraa lipsua kohti makealla mässäilyä. Pienestä se aika alkaa – ja päättyy minun kohdallani totaaliseen kaaokseen.

No comments:

Post a Comment