varaa aikaa tekemiseen puolitoista tuntia
400 g Atrian 10%
kevytjauhelihaa
Herbamare yrttisuolaa
1 kokonainen valkosipuli
0,5 kg sipulia (paino ennen kuorimista)
n. 50 g voita, margariinia tai rypsiöljyä + enemmän jos
kuullotuksen aikana tarvitsee lisätä
2 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
4 tl oreganoa
3 kpl 500g:n tölkkiä Rainbow tomaattimurskaa
1 ruukku tuoretta basilikaa
500 g täysjyväspagettia
1. Pilko sipulit ja valkosipuli.
2. Mausta jauheliha kevyesti yrttisuolalla ja paista
kahdessa erässä kypsäksi lisäämättä rasvaa. Siirrä sivuun odottamaan.
3. Laita levy kolmoselle (hellalle jossa vaihtoehdot 6 asti)
ja sulata voi vähintään 3 litran vetoisessa pinnoitetussa pannussa.
4. Lisää valkosipuli pannuun valkosipulipuristimen kautta. (Pelkkä
kuutioiminen ei saa makua irtoamaan valkosipulista, musertaminen tekee ihmeitä.)
5. Lisää paprikajauhe ja mustapippuri ja kuullota
valkosipulia ja mausteita hetken aikaa (vajaa minuutti riittää).
6. Lisää sipulisilppu ja kuullota muutama minuutti. Lisäsin
kuullotuksen aikana rypsiöljyä ettei tavara kuivahda ja sipulit rusketu.
7. Kuullotuksen jälkeen lisää tomaattimurska ja oregano.
Sekoita ja anna hautua n. 25 minuuttia.
8. Laita spagettivesi keittymään isoon kattilaan ja keitä
spagetit.
9. Lopuksi ota kastike liedeltä ja lisää riivitty basilika.
Sellaisenaan maistettuna valmis kastike on happamampaa kuin
kaupan kastikkeet koska pehmentävä sokeri puuttuu, mutta spagetin kera syötynä
happamuutta ei enää huomaa. Mies laittoi ketsuppia omaan annokseensa ja maistui
kuulemma samalta kuin vanha valmiskastikeversio, mikä minun näkökulmastani on
hyvä asia koska tämä on ollut yksi herran lempiruuista ja sellaisena se onneksi
edelleen jatkaa.
En tehnyt kastiketta ihan niin järjestelmällisesti kuin
ohjeessa lukee ja kun häsläsin välillä omiani (ja herra pyöräili Siwasta
kauppalistalta unohtuneet spagetit) kastike muhi liedellä ensin kolmosella ja
sitten ykkösellä yhteensä n. puolentoista tunnin ajan. Hyvin olisi 45
minuttiakin riittänyt.
Jos haluat saada kastikkeen makuun pyöreyttä ja pehmeyttä, jota yleensä haetaan sokerilla, niin suosittelen raastamaan kastikkeeseen pari keskikokoista porkkanaa. Muhiessaan kastikkeen joukossa, ne antavat oikein ihanaa makua. Teen itsekin näin, vaikka en olekaan sokerittomalla dietillä.
ReplyDelete